De gezondheidsdienst van het district Merauke geeft regelmatig een overzicht uit met cijfers van de Covid-19 crisis. Via onze contacten in Merauke, de zuidelijke regio, horen we dat de situatie momenteel verslechtert. We voegen steeds het meest actuele overzicht van de regio toe met cumulatieve cijfers. De situatie in de steden in het noorden, Jayapura en Sorong, is helaas nog ernstiger.

Op 5 januari is in het NRC een artikel verschenen van Wietse Tolsma waarin een ooggetuige uit Merauke wordt aangehaald:

“Edo Mote, cultureel antropoloog en sociaal werker in het zuidelijke kuststadje Merauke, bevestigt dit sombere beeld. ‘De lokale bevolking in dit gebied bestaat voor een groot deel uit Asmat- en Marind-Papoea’s, die afkomstig zijn uit de zuidelijke moerasdelta. Ze zijn moeilijk benaderbaar, vrijwel analfabeet en leven tamelijk geïsoleerd. Ze begrijpen niet wat er aan de hand is.’ Maar ook andere bevolkingsgroepen raken in de war als ze worden voorgelicht over de aard van de ziekte. Mote: ‘De mensen spreken voornamelijk hun lokale stamtalen en begrijpen niets van het formele ambtenarenjargon in het Indonesisch. Het coronavirus is voor hen een angstaanjagend en onzichtbaar monster dat dood en verderf zaait. Veel vissers blijven wekenlang op zee en anderen vluchten naar hun tuinen om mensenmassa’s uit de weg te gaan”. (Link naar gehele artikel)

Er zijn in Merauke maatregelen getroffen inzake afstand houden, handen wassen en mondkapjes dragen. Dat die vaak niet goed worden opgevolgd laten foto’s zien die wij uit Merauke ontvangen.

Verder is er nog beperkt binnenlands vliegverkeer. Daarom was er van een werkbezoek deze zomer helaas geen sprake.

De scholen zijn dicht; kinderen kunnen vaak op school een weektaak ophalen. Sommige onderwijzers bezoeken de kinderen thuis. Een heel enkele school verzorgd digitale lessen. Van Covid-19 verdachte patiënten in Merauke gaan niet meer naar het daar voorheen voor gereserveerde ziekenhuis RSUD. Er worden nu kamers gehuurd in hotel AKAT voor quarantaine.

Rood: bevestigde Covid

Geel: verdacht van Covid

Oranje: verdacht contact

Lichtgroen: afgeronde isolatie

Donkergroen: afgerond/negatief

Zwart: overleden