Over de ontwikkelingen rondom het Corona virus in ons werkgebied het zuiden van de provincie Papoea, te kunnen volgen, heb ik pater Kees de Rooy, missionaris MSC, gevraagd ons op de hoogte te houden.

Maandag 13 juli. Ik heb eigenlijk geen goede updates van het gouvernement meer over het virus…het lijkt erop dat het hier een beetje over is…de mensen dragen wel mondkapjes maar afstand enz nemen ze niet zo nauw meer. Ook “stay at home” is wel een beetje over…ik probeer het zelf wel nog een beetje.

Wat betreft Merauke en het coronavirus  Merauke…af en toe is er een patiënt die positief is ..maar dat loopt telkens gelukkig weer met een sisser af. Hier in Merauke is nog niemand aan corona overleden. Juist hoorde ik wel dat er 2 kinderen afkomstig uit Makassar positief zijn opgenomen.

Wel is de vliegerij weer begonnen…wel goed gecontroleerd opdat er geen besmette mensen Merauke binnen komen. De scholen blijven nog gesloten tot september.

Dinsdag 19 mei. Er is nog geen nieuwe tabel en dit is het volgende bericht van pater Kees de Rooij.

Boven Tanah Merah zijn wat positieve gevallen en die sturen ze naar Merauke. Er zitten ook een paar Papoea’s bij maar alles is nog wat onduidelijk. Overdag is het hier in Merauke erg druk, ook de winkels doen of er niets aan de hand is…wel staat overal duidelijk aangegeven dat je afstand moet houden met anderhalve meter. Voor elke winkel is een kraan en zeep beschikbaar om handen te wassen. Alle mensen lopen wel met mondkapjes. Ik heb vorige week van een mij bekende stichting 1200 mondkapjes gekregen en die ben ik nu onder arme gezinnen aan het verdelen…solong…dus alles redelijk goed…ik ben zelf goed gezond.

Dinsdag 14 april. Papoea wil de lockdown handhaven, men is bang dat door personenvervoer besmette mensen binnen komen. Ook het vliegverkeer naar het binnenland is gestopt. De scholen blijven gesloten tot 9 mei, ook in het binnenland. Op TVRI, kanaal voor Papoea worden lessen aangeboden. Overgangs- en eindexamens gaan niet door…op basis van hun resultaten van het afgelopen jaar kunnen kinderen al dan niet overgaan. Dat geldt voor SD, SMP en SMA. De universiteiten hebben een digitaal programma. In hotel Asmat hebben passagiers van de laatste vlucht uit Timika 2 weken in quarantaine gezeten maar die waren uiteindelijk niet besmet. In het binnenland van Merauke is er weinig gebeurd in de goede week…ik heb wel gehoord dat mensen de mis tijdens de Paasdagen op de TV konden volgen. Ik ben nu aan het regelen dat er beschermingsmiddelen voor het nieuwe ziekenhuis komen omdat mensen die zich daar melden ook besmet kunnen zijn….

Ik doe zoveel mogelijk mijn best To Stay At Home….

Dinsdag 31 maart. Alleen trucks met logistiek en eten mogen naar Asiki, Tanahmerah en Mindiptana. De route is gesloten voor personenvervoer. Alle verdachte Corona patiënten gaan naar het oude ziekenhuis, RSUD, mooi verbouwd) alle andere zieken moeten naar ons nieuwe ziekenhuis, Bundah Pengharapan (100 bedden), en naar het ziekenhuisje van de luchtmacht (ongeveer 50 bedden) In het binnenland nog geen berichten van positieve Corona patiënten. 50 Personen van Tanahmerah zitten hier al bijna 2 weken in isolatie.

Zondag 29 maart. Vanuit Merauke over Corona…de teller staat op 3 positieve patiënten…sinds 27 maart komen geen vliegtuigen en boten met passagiers van buiten aan, alleen soms een vliegtuig van de luchtmacht voor goederen…vorige week vrijdag 500 pakken / kleding voor het medisch personeel. De mensen schijnen zich goed te houden aan het thuis blijven…weinig verkeer en in de avond en nacht is het doodstil op de drukke weg hier voor ons klooster.. de scholen zijn allemaal dicht tot 30 april…

Maandag 23 maart. Sinds gisteren is hier het motto..Thuis Blijven. Er zijn hier nu in Merauke 2 patiënten die een week in quarantaine zitten in het ziekenhuis …ze zijn positief Covid19.. hun toestand is stabiel, ze zijn niet aan de beademing. Hier zijn de komende maand ook geen missen… misschien wel tot Pasen…verder zijn de kantoren en de scholen al enkele dagen gesloten. Er wordt door de president, de Bupati en door iedereen erg op gehamerd om thuis te blijven. Ook door het bisdom. Geen bijeenkomsten meer houden voor politiek…godsdienst…bidden enz. De sfeer in Merauke en Papoea is nog rustig…met mij verder alles goed…goed gezond. Mijn planning om in juli op verlof te komen zal wel uit gesteld worden vanwege deze pandemie…maar van uitstel lig ik niet wakker. Vervelen doe ik me nog niet zolang we maar wifi hebben en kunnen communiceren met buiten…! Als je thuis moet blijven en er geen internet meer is, geen e-mails, WA en andere berichten van over de hele wereld…dan kun je wel vereenzamen!